Een valse start van 2019

Het nieuwe jaar is voor mij op sportief vlak begonnen met een valse start. Hoewel valse start niet echt de lading dekt, want een valse start impliceert dat je te voortvarend van start bent gegaan en daarom wordt teruggefloten. Laten we het er op houden dat mijn lichaam mij heeft teruggefloten, met als gevolg dat ik de eerste twee wedstrijden van het jaar heb moeten afmelden.

Zere knie
Vanaf half december kreeg ik last van een zere linkerknie. Daarvoor had ik al wat problemen gehad met mijn rug en rechterknie, dus ik dacht dat het allemaal wel meeviel. Maar vanaf de start van het nieuwe jaar bleef het toch een beetje sudderen en besloot ik in overleg met mijn fysio en coach om een stapje terug te doen. Ik zegde af voor Egmond Halve marathon en ging langs bij de sportarts voor een check.

Bij de sportarts kreeg ik gelukkig te horen dat er niks ernstigs aan de hand was, maar wel sprake van overbelasting. Plan van aanpak: veel oefeningen doen om de bovenbenen en billen sterker te maken, werken aan de lenigheid en voorzichtig opbouwen.

Afzegging NK 10km Schoorl
Met de rustige opbouw kwam het NK 10km in Schoorl wel een beetje in de knoei, maar ik ging er nog van uit dat het wel zou loslopen. Inmiddels lijkt het mij niet verstandig om te starten. De opbouw gaat gelukkig goed, met af een toe een kleine terugval, maar een 10km op wedstrijdtempo ga ik simpelweg nog niet aankunnen. Helaas heb ik dus ook voor Schoorl afgemeld en zal ik waarschijnlijk langs de kant staat om Ronald aan te moedigen.

Blik vooruit
Het probleem lijkt gelukkig “onder de knie”. Ik kan steeds een beetje langer hardlopen en de oefeningen krijg ik steeds beter onder controle. Het is dus een kwestie van geduld, niet te hard van stapel lopen en zo positief mogelijk blijven. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar inmiddels ben ik bekend met het verloop van het proces en weet ik dat het de goede kant op gaat.

Over iets minder dan twee weken vertrek ik naar Kenia op trainingsstage, zodat ik daar in de warmte en rust verder kan opbouwen en weer hopelijk kan werken aan mijn vorm. Ik heb weliswaar nu een stapje terug moeten doen, maar ik ga er vanuit dat ik straks weer twee stappen vooruit kan doen.

Foto bovenaan: Bas Beentjes

1 thought on “Een valse start van 2019

  1. Afmelden zijn (voor mij altijd) de meest zware beslissingen in de sport. Maar meestal ook de enige juiste.
    Succes met je uitbouw.
    Over een paar weken loop jij hopelijk iedereen lachend weer voorbij… ‍♀️
    Jij komt zeker sterker terug topper!!

    En veel plezier op trainingssage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *