Halve marathon Gent: pittige start na hoogtestage

Afgelopen zondag liep ik voor het eerst sinds lange tijd weer een échte wedstrijd. Eentje waarbij ik mezelf mocht uitdagen en tot het gaatje mocht gaan. Eerder liep ik wel al twee testwedstrijden (Ameland halve marathon en Utrecht 10k), maar die keren waren niet bedoeld om te pieken, maar om te kijken waar ik stond. Gent was wat dat betreft anders, hoewel ik vooraf niet precies kon voorspellen wat mijn niveau was.

Kenia – Nederland – België

Op vrijdagavond vloog ik terug vanuit Kenia naar Nederland. Rond 7u in de ochtend greep ik mijn koffer van de bagageband, om 10 minuten later in de trein richting huis te zitten. Eenmaal thuis heb ik ontbeten, op bed gelegen en mijn spullen weer gepakt voor vertrek naar Gent. Zodoende zat ik na de lunch weer in de auto op weg naar België. Ik voelde mij op zich goed uitgerust, omdat ik in het vliegtuig toch nog wel wat uurtjes slaap had kunnen pakken.

Na aankomst in België ben ik kort gaan loslopen en voelde ik meteen een groot verschil met Kenia: bij een lage hartstlag liep ik 4.15min per km, terwijl ik in Kenia bij dezelfde hartslag ongeveer 5min per km liep. Ik had er dan ook alle vertrouwen in dat ik zondag hoog niveau kon laten zien! Tijdens de technical meeting werd mij bekend dat de organisatie een tempomaker voor mij ter beschikking had tot ongeveer 10km, zodat ik de eerste helft van de wedstrijd op weg geholpen kon worden. Dat was een fijn vooruitzicht, want er werd behoorlijk forse wind voorspeld.

De nacht voor de wedstrijd sliep ik matig, maar dat heb ik altijd wel voor een wedstrijd. Ik heb dan “last” van gezonde spanning en nervositeit. Wat mij betreft een goed teken, want dat betekent dat ik de wedstrijd serieus neem.

ASICS nieuwe sponsor!

Ik hoefde niet lang na te denken wat ik mee moest nemen naar Gent, want vanaf heden is ASICS mijn nieuwe sponsor! Wie mij volgt op social media had dit heugelijke nieuws al mogen vernemen. Ik ben super trots om te kunnen vermelden dat ASICS de komende drie jaar mijn kleding- en schoenensponsor is en mij zal ondersteunen op weg naar Parijs. Ik heb er altijd van gedroomd om ‘Prof’ te worden, en nu is die droom realiteit geworden. Ik kijk er naar uit om ASICS te mogen vertegenwoordigen en de wedstrijd in Gent was hier een mooie aftrap van.

Wedstrijdverloop

In overleg met mijn coach besloot ik te starten op een tempo van onder de 1u11. Ik wist dat dit een risico was gezien de lange reis naar huis en het feit dat ik die snelheid weinig heb kunnen trainen door de hoogte, maar ik wilde toch kijken hoe het zou uitpakken. Qua vorm ben ik er van overtuigd dat ik een sub 1u11 in de benen heb, dus ik was bereid om een risico te nemen.

Na het startschot bleek echter direct dat snelheid inderdaad een beperkende factor was op dit moment, want vanaf de eerste kilometer voelde het als sprinten. Qua longen en duurvermogen had ik niet per sé moeite, maar het hoge tempo draaien qua benen kostte mij veel energie. Ik hield mezelf voor dat ik uiteindelijk in de race zou moeten groeien en dat ik het vol kon houden.

foto: Quinten Lafort

15 kilometer lang hing ik aan het elastiek. Eerst bij de tempomaker, daarna bij diverse mannen. Het ene moment kwam ik weer bij de groep zodat ik kon schuilen tegenwind, om er vervolgens weer af te wapperen. Met mijn laatste beetje wilskracht wist ik er bij te blijven bij het stuk tegenwind tussen 11 en 15km, om vervolgens genadeloos gelost te worden. Dat stuk was gelukkig weer wind mee, maar door het mentale spel dat ik met mezelf gespeeld had in de kilometers er voor kon ik het tempo niet goed meer hoog houden. Toen ik de laatste 2,5 kilometer weer flinke wind tegen kreeg verloor ik helaas (te) veel op het beoogde schema.

Uiteindelijk kwam ik als vierde dame over de finish in een tijd van 1:12’50. Een degelijke prestatie en mijn tweede tijd ooit. Ik sta achter mijn beslissing om met lef te lopen en meer risico te nemen en zou het waarschijnlijk opnieuw doen. Want soms moet je risico’s nemen om jezelf een kans te geven op een topprestatie. Als je namelijk altijd veilig in de comfortzone blijft, dan zul je naar mijn mening altijd veilige prestaties neerzetten.

foto: Seth Profet

Dank aan de organisatie

Tot slot wil ik mijn dank uitspreken aan de organisatie van deze wedstrijd. De afgelopen twee jaar zijn erg onzeker geweest voor ons allemaal. Mijn laatste 7 geplande wedstrijden in Nederland zijn afgelast of verplaatst, waardoor ik bewust gekozen heb om mijn komende wedstrijden in het buitenland te lopen. Om vol overgave naar een wedstrijd toe te trainen, moet je er van uit kunnen gaan dat deze doorgaat. De organisatie van Gent halve marathon heeft mij die zekerheid gegeven en daar ben ik dankbaar voor. Het was echt een genot om weer met startnummer en toch wat publiek door de straten van Gentbrugge te mogen strijden.

4 thoughts on “Halve marathon Gent: pittige start na hoogtestage

 1. Zo kort na een periode van live high/train high pluk je meestal nog niet ten volle de vruchten van je stage . dus als je nu op strijdlust 1.12 loopt dan is dat zeker een goede prestatie en geeft dat vertrouwen in de toekomst. Mooi dat ook Asics alle vertrouwen heeft in jou. Ook dat zal een mentale boost geven. Je werkt er elke dag hard genoeg voor dus dik verdiend.

 2. Jill, proficiat met je Asics sponsoring ! ’t heeft tot mijn grote verbazing een tijdje geduurd aleer de ‘kenners’ bij de bekende sportmerken je talent in’zicht’ hadden, maar je hebt het echt verdiend !
  Ik meen redelijk te kunnen inschatten welke offers je je tot heden getroost hebt om reeds je huidige resultaten te kunnen behalen.
  Je bent een voorbeeld voor de top langeafstand lopers in NL Enerzijds door je doorzettingsvermogen en anderzijds door je ruim toebedeelde marketing genen waar je sponsors ongetwijfeld als toegevoegde waarde verheugd over zullen zijn.
  Een grote pluim verdient uiteraard ook je rustige en goede trainer !

  Mijn Franse genen kunnen het niet laten : je te souhaite a Paris un bon Marathon chrono avec un grand
  sourir ! Ik blijf je volgen op weg daar naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *