Teleurstellend NK halve marathon in Venlo

Je hebt goede wedstrijden en slechte wedstrijden. Het NK halve marathon van vandaag viel in de laatste categorie, maar dan ook wel de buitencategorie. Ik vind het erg moeilijk om een wedstrijdverslag te schrijven over vandaag, maar ik vind dat ik ook over de mindere wedstrijden moet schrijven. Tegenwoordig wordt al vaak genoeg het perfecte plaatje gepresenteerd op sociale media, maar soms gaan dingen nou eenmaal niet perfect!

Voorbereiding

Sinds de terugkomst uit Kenia voelde ik me heel erg moe en had ik veel last van duizeligheid. Trainingen draaide niet zoals gewenst, maar ik wist ook dat deze vermoeidheid deels werd veroorzaakt door drukte op mijn werk en het opvoeren van mijn trainingen. Ik had dus goede hoop dat dit zou wegtrekken als ik mijn taperweek (rustige week) richting het NK zou hebben.

Dat leek ook zeker het geval. Na een bezoekje aan de huisarts leek de duizeligheid een probleem met mijn evenwichtsorgaan, maar niet iets om mij zorgen om te maken. Op woensdag had ik nog een lichte training en voor het eerst begonnen mijn benen weer te draaien. Net op tijd fit dus!

Vanmorgen met opstaan voelde ik nog steeds wel de duizeligheid, maar ik liet het van me afglijden en probeerde me volledig op de wedstrijd te focussen. De duizeligheid verdween en ik had zin in een mooie wedstrijd.

De race

Het startschot ging en de eerste km was eigenlijk iets te gek. Gelukkig ging het tempo daarna iets naar beneden en de eerste 5-6km draaide ik best lekker. Ik merkte dat Bo Ummels erg sterk was en liet haar gaan. Mijn tactiek was om op 11km een mooie groep te hebben tegen de wind in, maar ik kon de groep niet bijblijven. Ondertussen liep ik nog wel op de derde plaats op het NK, maar ik kon het tempo niet meer hoog houden. Toch wilde ik hoe dan ook finishen. Ik wilde me niet laten kennen door uit te stappen, ook al was dat achteraf verstandiger.

Vanaf 17/18 km ging het hard achteruit. De duizeligheid nam toe en ik had niet meer echt controle over mijn looproute. De laatste km heb ik daardoor een aantal botsingen veroorzaakt met mannen die van achteruit kwamen (sorry!). Toch ben ik gefinisht. Niet in de tijd die ik wilde en niet de positie die ik zou willen, maar ik heb het afgemaakt.

Achteraf is natuurlijk een koe in zijn kont kijken, maar ik heb mezelf waarschijnlijk opgeblazen in het eerste deel. Ik heb mijn niveau niet goed ingeschat en moest dat bekopen in de tweede helft. Daarnaast heb ik mijn gezondheid in gevaar gebracht voor een NK titel, omdat ik vond dat ik me niet moest aanstellen. Ook na de finish wilde ik niets weten van ehbo/rolstoel etc. Ik vind namelijk dat de aandacht moet uitgaan naar de kampioenen van vandaag. En dat zijn Bo, Jasmijn en Saskia. Deze meiden hebben vandaag een sterke wedstrijd neergezet en PR’s gelopen. Daar wil ik het dus graag mee afsluiten: meiden van harte gefeliciteerd!

3 thoughts on “Teleurstellend NK halve marathon in Venlo

  1. Goedemorgen,

    Ik vind het een sportieve gebaar naar de eerste 3 toe van het NK, een goede verliezer!!

    met vriendelijke groet,

    Harry Veldkamp

  2. Hoi Jill,

    Sportief verslag, bij 18 km kwam ik je voorbij en zag dat het niet lekker ging. Beterschap met je lichaam/herstel mooie tijden komen spoedig wel weer voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *