Terugblikken en vooruitkijken

Het jaar 2018 is voorbijgevlogen. Alle wedstrijden die ik dit jaar heb gelopen kan ik mij voor de geest halen alsof ze gisteren waren. Tevreden kijk ik terug op het afgelopen jaar, vol spanning kijk ik uit naar het komende jaar. Wat heeft 2018 mij gebracht? En wat zijn mijn plannen voor 2019? Lees het hieronder in deze uitgebreide blog.

Persoonlijk record halve marathon
In 2018 liep ik mijn snelste tijd op de halve marathon ooit. Ik begon het jaar met een dik PR in Egmond (1:15’21), terwijl dit geen snel parcours is. Daardoor wist ik dat er zeker nog een snellere tijd mogelijk was. In maart liep ik weer een halve marathon PR (1:13’52), dit keer gehaasd door Ronald (Schröer) tot aan de finish. Uiteindelijk wist ik mijn PR dit jaar aan te scherpen tot 1:13’34 in Valencia, een verbetering van bijna drie minuten. Het geeft mij veel vertrouwen richting de toekomst. Ik weet dat er nog veel ruimte voor verbetering is op de lange afstanden.

Na de finish van de halve marathon van Valencia

Drie NK medailles
In 2018 wist ik drie medailles te winnen op Nederlandse Kampioenschappen. De eerste was tijdens het NK 10km op de weg in Schoorl. Daar moest ik het afleggen tegen Maureen Koster (1e) en Jip Vastenburg (2e). De bronzen medaille was voor mij het hoogst haalbare die dag en ik was dan ook heel blij met mijn race, plaats en tijd.

Tijdens het NK 10.000m op de baan behaalde ik een zilveren medaille, wederom achter Jip Vastenburg. Het afgelopen jaar heb ik voor het eerst kennisgemaakt met deze afstand op de baan. Ik heb ontzettend veel geleerd van de drie 10.000m-races die ik het afgelopen jaar heb gelopen. Het is mentaal veel zwaarder om 10km op de baan te lopen dan op de weg, wat het weer extra interessant maakt op kampioenschappen.

Mijn derde NK-medaille was tijdens het NK 5.000m in Utrecht. Jip Vastenburg pakte hier het goud, Julia van Velthoven het zilver. Nog geen gouden medaille op een NK dit jaar voor mij dus, maar wel een mooie reeks constante prestaties van goed niveau.

Blij met het brons tijdens het NK 10km in Schoorl dit voorjaar. Foto: Jordy Hindriks

Europees Kampioenschap Cross Tilburg
Het was heel bijzonder om als debutant te mogen meedoen aan het EK Cross in eigen land. Mijn individuele prestatie bevat voldoende ruimte voor verbetering en motiveert mij om elke dag een betere atleet te worden. Het mogen meestrijden in een internationaal veld, tussen de allerbeste atleten van Europa, dat is waar je het voor doet.

Met het team behaalden we de GOUDEN medaille. Op het podium staan terwijl het Nederlandse volkslied speelt is mij bijgebleven als iets heel bijzonders. Het smaakt naar meer. Ik weet nog meer dan ik al wist dat ik heel graag heel goed wil worden. Hoe goed? De tijd zal het leren, maar ik ga er voor knokken.

Goud voor het NLse team bij het EK Cross. Foto: Max Kooijmans

Campagne Mizuno x Run2Day x Amsterdam Marathon
Ronald en ik werden gevraagd door onze sponsor Mizuno en Run2day om mee te werken aan een promo voor de Amsterdam Marathon. Super tof om te doen en samen te werken met de mannen van Lagom Collective/Halfvol en fotografe Barbara Kerkhof. De foto’s zijn op mijn gehele website terug te vinden, de video plaats ik gewoon hier nog een keer. Omdat ie zo vet is.

2018: een mooie basis voor 2019
Het afgelopen jaar kijk ik met een goed gevoel op terug. Het was een leerzaam jaar, waarin ik nieuwe dingen heb geprobeerd. Een jaar waarin ik veel mooie wedstrijden heb kunnen en mogen lopen. Tegelijkertijd zie ik nog zo ontzettend veel verbeterpunten. Dingen die ik meeneem naar het volgende jaar, waar ik samen met het team om mij heen wil gaan werken. Maar voor 2018 wil ik datzelfde team bedanken voor wat het al heeft gebracht. Het is namelijk niet iets wat je alleen doet, je doet het samen. Samen met een coach, fysio, man(!), familie, vrienden en sponsoren. Zonder hun steun is het onmogelijk. Ik hoop dat ik het komende jaar weer op jullie steun kan rekenen!

Plannen 2019
Het komende jaar wil ik de weg die ik in 2018 ben ingeslagen vervolgen. De focus op de langere afstanden: voor/najaar mooie wegwedstrijden 10km t/m halve marathon, zomer 5.000 & 10.000m op de baan.

Het doel is om komend jaar constanter te worden in training en de trainingsomvang geleidelijk te verhogen. Het afgelopen jaar heb ik gelukkig grote blessures weten te voorkomen, maar er waren nog steeds best wat onderbrekingen van de training. Met meer rust en een solide basis verwacht ik ook dit terug te dringen.

Het plan is om vanaf september 2019 mij meer op de sport te gaan richten. Ik zal de komende tijd dus mijn zoektocht naar sponsoren die mij daarbij willen helpen vervolgen. ALLE steun is welkom om mijn droom richting Parijs waar te maken. Ik ben alvast heel dankbaar voor de steun die ik op dit moment al heb ontvangen naar aanleiding van deze droom.

Ik wil iedereen het allerbeste toewensen voor het komende jaar. Dat jullie dromen mogen uitkomen!

2 thoughts on “Terugblikken en vooruitkijken

  1. “Ik weet nog meer dan ik al wist dat ik heel graag heel goed wil worden.”

    Is al gelukt …..kan erg blij worden van jullie houding in de sport en jullie kijk op de sportwereld….reclame voor de atletiek……..ga zo door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *