Blog: Herstellen is niet te voorspellen

Inmiddels is het ruim een week geleden dat ik de halve marathon van Valencia in recordtempo heb afgewerkt. Na een wedstrijd neem ik altijd de tijd om goed te herstellen, voordat ik mijn trainingen weer oppik. En het verloop van dit herstel is elke keer weer anders!

Factoren bij het herstel

Als ik heel erg diep ben gegaan, zoals in Valencia, duurt het herstel vaak langer dan na een zogenaamde “trainingswedstrijd”. Daarnaast speelt de afstand van de race, ondergrond, schoeisel, voeding en rust een belangrijke rol bij het herstel. Na een 10km op de atletiekbaan kan ik soms wel een week niet lopen van de spierpijn, terwijl ik van een 10 kilometer op de weg meestal veel sneller herstel. Ook speelt op dit moment mijn werk een belangrijke rol in het herstel: hoe drukker ik het op mijn werk heb, hoe langer het herstel duurt.

Maar soms is het niet te voorspellen. Na de race in Valencia trok de spierpijn na 2,5 dag wel aardig weg en kon ik weer prima rustig hardlopen. Toen ik echter op zondag wat tempo’s wilde doen, bleek ik toch nog erg vermoeid en heb ik de training eerder afgebroken. Door de jaren heen heb ik geleerd om hier niet doorheen te pushen, maar te accepteren dat het lichaam nog niet 100% is. Luisteren naar je lichaam is naar mijn mening heel belangrijk om het herstel niet te forceren. Doe je dat wel, dan liggen blessures of oververmoeidheid op de loer.

Het herstel zelf beïnvloeden

Hoewel je niet alles in de hand hebt kun je het herstel na een zware inspanning natuurlijk wel zoveel mogelijk beïnvloeden. Ik probeer na een race zo snel mogelijk uit te lopen om de afvalstoffen af te voeren, tenzij ik echt te stijf ben (dat gebeurt mij ook heus wel eens!).  Daarnaast is het belangrijk om zo snel mogelijk de eiwitten en koolhydraten in het lichaam aan te vullen met goede sportvoeding, het liefst binnen 30min na de finish. Tot slot kun je de dagen na een zware inspanning kiezen voor actief herstel: een stukje fietsen, crosstrainen of zwemmen is vaak minder pijnlijk dan hardlopen maar kan wel bijdragen aan het herstel.

Al met al hangt het dus van veel factoren af wanneer je weer helemaal hersteld bent. Door ervaring en uitproberen weet ik inmiddels van mezelf dat ik mijn lichaam de tijd moet geven om te herstellen, zodat ik daarna weer een nieuwe stap kan zetten. Om er toch voor te zorgen dat ik mijn trainingen kan blijven doen, kies ik dus in zo’n week wat vaker voor de fiets en crosstrainer. Op die manier kan ik wel mijn conditie op peil houden, zonder mijn spieren te veel te belasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *