Nieuw PR tijdens stormachtige kerstloop

In een stormachtig Dronten stond ik vandaag aan de start van de halve marathon tijdens de Kerstloop Dronten. Na bekendmaking van de EK limiet voor Parijs (1:13’00) en mijn uitstekende vorm de laatste tijd wilde ik een gokje wagen.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er windkracht 5/6 voorspeld en moest ik mijn tactiek hier goed op afstemmen. Samen met mijn tempomaker Gert-Jan Wassink besprak ik de dag van tevoren dat we de eerste 10km strak op schema zouden lopen, waarbij we iets mochten verliezen tussen 10-18km. Vanaf 18km zouden we de wind in de rug krijgen en zou eventueel verlies weer ingehaald kunnen worden.

Ik maakte mijzelf wijs dat de zware weersomstandigheden niet uitmaakten, dat ik er voordeel van zou hebben. Soms moet je jezelf een beetje voor de gek houden om zo hard mogelijk te kunnen lopen. Al na 5 km had ik het best een beetje zwaar en had ik het stuk voor de wind echt even nodig om op adem te komen voordat we het zwaarste deel in gingen. Tussen 12-18km stond er echter storm tegen en kregen we een fikse hagelbui op ons kop.

In de wetenschap dat ik het laatste deel weer wind mee zou krijgen bleef ik pushen en vechten. Het was echt een gevecht tegen de elementen én tegen mezelf. Elke keer als ik eigenlijk op adem wilde komen dwong ik mezelf om te blijven pushen. Helemaal leeg gestreden kwam ik na 1:13’19 over de finish. Met dank aan super haaswerk van Gert-Jan wist ik, ondanks de zware omstandigheden, een nieuw persoonlijk record te lopen.

Net over de finish had ik gemengde gevoelens. Ik liep een PR en een enorm sterke race, maar bleef slechts 19 seconden van de EK limiet verwijderd. Nu, een paar uur later, heb ik het even kunnen laten bezinken. Ik besef mij dat ik elk PR moet vieren, en probeer altijd de positieve punten uit een race te halen. Ik loop nu exact twee minuten sneller dan twee maanden geleden in Breda, terwijl de omstandigheden nu veel minder waren. Ik loop een persoonlijk record én heb echt alles gegeven. Dan kan ik niet anders dan tevreden zijn.

3 thoughts on “Nieuw PR tijdens stormachtige kerstloop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *