Wedstrijdverslag Dam tot Damloop

Al sinds ik mij kan herinneren doe ik mee aan de Dam tot Damloop. Als klein meisje liep ik de 600 meter samen met de vriendin van mijn moeder en afgelopen zondag stond ik wederom aan de start tussen de dames prominenten voor 16,1km. Elk jaar vind ik het een voorrecht om mee te mogen doen aan dit evenement en als allereerste groep te starten over de afstand van 10 Engelse Mijl. De Dam tot Damloop is het grootste hardloopevenement van Nederland en is bovendien voor de wedstrijdlopers ontzettend goed georganiseerd. Daarnaast is het altijd een groot feest onderweg met de vele bandjes, DJ’s en publiek.

Dit jaar stond deze wedstrijd vooral in het teken van “de volgende stap” in mijn wederopbouw. Ik heb goed getraind in Zwitserland en had het gevoel dat ik weer wat verder was dan tijdens de Tilburg Ten Miles drie weken eerder. Voorafgaand aan de Dam tot Damloop had ik een video-interview met Hardloopnetwerk.nl hierover:

Mij werd gevraagd of ik nog een goede tip had, zoals je hierboven kunt beluisteren. Aan die tip hield ik mezelf alleen allerminst afgelopen zondag: de eerste 5 kilometer liep ik voor mijn gevoel met veel gemak mee in een groepje met vier andere Nederlandse dames. Echter, op 8 kilometer ging “het licht uit” en werd het een overlevingstocht richting de finish…

Blijkbaar had ik het tempo toch minder goed aangevoeld, of liet ik mij misschien een beetje meeslepen in het heetst van de strijd. Tot 12 kilometer kon ik de schade nog enigszins beperken, maar daarna wist ik echt niet meer hoe ik de finish moest gaan halen. Ik sleepte mijzelf er doorheen onder het mom: vanaf 14km gaan we de Zuiddijk op, dat is mijn stuk! Daar staan voor mij altijd veel vrienden, familie en bekenden langs de kant. Met dank aan hen en de andere mensen langs de kant wist ik de finish te bereiken in een tijd van 58min. Niet helemaal waar ik van tevoren op gehoopt had, maar gezien de manier waarop ik de race had opgebouwd is het een prima resultaat.

Over twee weken doe ik er nog weer een stapje bovenop, dan loop ik de halve marathon in Breda! In de aanloop naar de Dam tot Damloop werd tevens in het Noord-Hollands Dagblad een artikel gepubliceerd waarin mij een aantal dilemma’s werden voorgelegd. Lees hieronder verder:

Foto: Marijn Buitendorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *